Wróć do poprzedniej strony

Autor: IMCKlinika

Cholesterol fakty i mity

Cholesterol został obwołany czarnym charakterem w chorobach serca. Taka droga na skróty powoduje, że w świadomości społecznej umyka fakt, iż jest on niezbędny dla życia komórek ciała.

 

Wątroba syntetyzuje ok. 3 tys. miligramów nowego cholesterolu na dobę – ilość odpowiadająca 10 jajkom – i organizm wykorzystuje go w procesie odnowy komórek.

Cholesterol fakty i mity

Poziom cholesterolu jest określany poprzez pomiar poziomu dwu różnych typów lipoprotein (białko, które transportuje tłuszcze w krwioobiegu): HDL i LDL. Frakcja LDL cholesterolu jest często nazywana „złym cholesterolem” ze względu na to, że składuje tłuszcz w ściankach naczyń krwionośnych i jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia.

 

Warto jednak pamiętać, że cholesterol LDL jest szkodliwy tylko wówczas, gdy został utleniony w wyniku kontaktu z wolnymi rodnikami – niestabilnymi cząsteczkami tlenu, homocysteiną (aminokwas) lub chlorem (z chlorowanej wody pitnej). Utleniony cholesterol jest prawdziwym winowajcą, bo może być inicjatorem osadzania się płytek na ścianach tętnic, co może prowadzić do miażdżycy, a w konsekwencji do nadciśnienia, zawałów serca i udarów mózgu.

 

Utleniony cholesterol (znany jako oksysterol) przedostaje się do krwiobiegu z przetworzonej żywności (fast food, mleko w proszku), wielokrotnie używanego oleju wykorzystywanego powszechnie we fryturach (tlen i wysoka temperatura bardzo szybko natlenia nienasycone tłuszcze) i preparatów żelatynowych. Źródłem oksysterolu jest również metionina, aminokwas, który znajduje się w czerwonym mięsie, homogenizowanym mleku i produktach mlecznych.

 

Metonina w ludzkim ciele jest przekształcana w homocysteinę, a następnie w nieszkodliwy aminokwas cystationinę. Jednak w przypadku niedoboru enzymów niezbędnych do tej konwersji, poziom homocysteiny może nadmiernie wzrastać, a jej nadmiar powoduje produkcję wolnych rodników, które uczestniczą w tworzeniu oksysteroli w procesie metabolizmu spożywanych produktów odzwierzęcych, zanieczyszczeń środowiskowych (chlor, fluor, chlor i pestycydy DDT) lub różnych stresorów (np. infekcje, traumy i emocjonalny stres).

Ludzie z wysokim poziomem homocysteiny są bardziej narażeni na atak serca i udar. Wysoki poziom antyoksydantów – witamina C, E, beta-karoten, kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 – neutralizuje oksysterole i zapobiega uszkodzeniom żył.

 

dr nauk med. Preeti Agrawal

Dieta i suplementacja

Dieta uwzględniająca duże ilości warzyw i ziaren (które są źródłem witamin B6, C, E i beta-karotenu) oraz niewielkie ilości czerwonego mięsa, przetworzonego mleka i produktów mlecznych (które zawierają metoninę) może skutecznie zapobiegać tworzeniu się oksysteroli.

 

Bardzo skutecznie poziom oksysteroli zmniejszają czosnek, imbir, kurkuma i wiele preparatów ziołowych, jak np. cholesfytol dostępny na polskim rynku. W uzupełnieniu diety trzeba zadbać o dostarczanie organizmowi witamin: B3 (niaciny), B6, C, B12, E oraz kwasu foliowego, koenzymu Q10, selenu, magnezu i wapnia.

Czy leki zmniejszające poziom cholesterolu naprawdę działają?

Niestety wielu pacjentów przyjmuje preparaty zmniejszające ogólny poziom cholesterolu, bez brania pod uwagę poziomów frakcji cholesterolowych HDL i LDL oraz ich wzajemnych relacji wpływających na ogólny poziom cholesterolu.

 

Preparaty na cholesterol są często przepisywane bez refleksji, że niebezpieczny jest tylko poziom utlenionego cholesterolu (który bardzo łatwo może być zredukowany poprzez odpowiednią dietę), a nie cholesterol w ogóle, który – jak wspomniano na wstępie – jest niezbędnym elementem w procesie odnowy komórek.

 

 

Interpretacja wyników

Ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału można określić na podstawie:
1. poziomu homocysteiny
• < 14 dobry
• > 14 ryzyko jest podwyższone

 

2. stosunku stężenia cholesterolu całkowitego do HDL (cholesterol: HDL)
• < 4,5 dobry
• > 4,5 ryzyko jest podwyższone

Dane kontaktowe

IMC Centrum Zdrowia
ul. Strzelińska 41
55-010 Żerniki Wrocławskie

Godziny pracy

Pn-Pt 8:00-20:00 | Sb 9:00-15:00
Umów się!

Masz pytanie?
Skorzystaj z szybkiej formy kontaktu!

    Twoje imię*
    Twój e-mail*
    Twój nr. tel
    Twoja wiadomość*

    Dane kontaktowe

    IMC Centrum Zdrowia
    ul. Strzelińska 41
    55-010 Żerniki Wrocławskie

    Godziny pracy

    Pn-Pt 8:00-19.00 | Sb 9.00-14.00