Kuchnia IMC


Restauracja w IMC Wellness serwuje wyśmienite dania wegetariańskie i wegańskie. Nasza kuchnia oferuje wrażenia smakowe ze wszystkich zakątków świata, doskonale połączone w naszej całkowicie wegetariańskiej kuchni.

Na miejscu, zdrowo i smacznie…

Kuchnia w IMC

Posiłki w Klinice? A czemu nie? – zapytają pacjenci. Spędzają czasem wiele godzin na różnych zabiegach, więc naturalnym jest, że chcieliby gdzieś usiąść, zjeść ciepły posiłek i napić się, swobodnie rozmawiając. Od dziś jest to możliwe dzięki rozbudowie Kliniki IMC o dodatkowe przestrzenie i stworzeniu własnej kuchni.

Fakt, że pacjent ma możliwość zjedzenia ciepłego posiłku to jedno. Ale często jest to też pierwsza okazja spotkania ze zdrową i smaczną kuchnią. – Liczymy na to, że będzie to kolejny impuls do tego, by pacjenci zmienili swój sposób odżywiania – mówi dr Preeti Agrawal, pomysłodawczyni Kliniki IMC, centrum medycyny zintegrowanej. – Pacjenci słyszą ode mnie, że pierwszym etapem zdrowienia jest zmiana sposobu odżywiania. Mówię, że oznacza to rezygnację z cukru, często glutenu, znaczne ograniczenie mięsa i potraw smażonych, włączenie zdrowych olejów itp., i z każdym słowem widzę coraz większe przerażenie. Pokutuje przekonanie, że tak przygotowanie jedzenie jest niedobre. Dzięki naszej kuchni przekonają się, że zbilansowane, zdrowe posiłki są również smaczne – śmiejąc się dodaje dr Preeti.  Kuchnia w IMC jest efektem 20-letniego doświadczenia dr Preeti Agrawal z dietą i jej potencjalnym dwukierunkowym działaniem – zarówno jej wpływem na rozwój chorób cywilizacyjnych, jak i możliwością leczenia dzięki zmianie przyzwyczajeń związanych z odżywianiem. Przepisy na posiłki w IMC uwzględniają zasady diety ajurwedyjskiej (wywodzącej się z Indii) i makrobiotycznej i inspirowane są nie tylko kuchnią indyjską, ale też kuchnią całego świata.

Dieta, czyli inaczej sposób odżywiania, a nie wybiórcze odżywianie, jak jest rozumiana popularnie, jest jednym z jej ulubionych tematów. Jedzenie może być cichym sprawcą choroby i… lekarzem. I nie dotyczy to tylko jakości produktów, jak często sądzimy, ale również spożywania odgrzewanych potraw (w tym z wykorzystaniem mikrofalówki), jedzenia w pośpiechu i bez uwagi, jedzenia w emocjach i z powodu niemożności poradzenia sobie z nimi itd. itp. Tymczasem wszystko, co jest otoczeniem jedzenia ma znaczenie: czas, towarzystwo, zapachy i kolory, emocje, intencje…

W IMC mamy codziennie świeże posiłki, gotowane na miejscu z lokalnych i sezonowych produktów, zrównoważone smakowo, zdrowe i… pyszne – mówi Akanksha Agrawal, menedżer restauracji w IMC. Dania są wegetariańskie i przeciwzapalne, zawierające jak najmniej produktów białkowych, oparte na wysokiej jakości olejach, własnych przetworach i ziołach z własnego ogródka.  Dotychczas idea leczenia dietą realizowana była głównie przez edukację pacjentów w ramach licznych warsztatów kulinarnych w IMC. Od teraz można codziennie na żywo kosztować i inspirować się.

Życzymy smacznego i zapraszamy codziennie.

 

 

 

 

Kuchnia IMC
5 (100%) 1 głosów