Jelita-fundamentem zdrowia


cały newsletter

Zaparcia to powszechna przypadłość, obecna we wszystkich grupach wiekowych, niestety często lekceważona przez medycynę konwencjonalną. Tymczasem stan ten może prowadzić do osłabienia całego organizmu, zaburzając procesy trawienia, przyswajania substancji odżywczych oraz usuwania toksyn. Nierzadko stanowi poważny problem, powodując bóle głowy, uczucie zmęczenia, depresję, dyskomfort lub zaburzenia trawienia. Właściwe wydalanie jest konieczne, aby unikać gromadzenia się w ciele substancji toksycznych, co jest przyczyną chorób związanych z przewlekłym stanem zapalnym, takich jak reumatoidalne zapalenie stawów, endometrioza, zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa, choroba Crohna.

Właściwie jest to przyczyną większości chronicznych zaburzeń w układzie hormonalnym i autoimmunologicznym. W 1981 roku w czasopiśmie Lancet opublikowano badania, z których wynika, że u kobiet, które wypróżniały się rzadziej niż trzy razy w tygodniu, czterokrotnie wzrastało ryzyko choroby piersi w porównaniu z kobietami, które wypróżniały się częściej niż raz dziennie. Co roku częstą przyczyną śmierci jest także rak jelita grubego. Istnieje znaczna rozbieżność w podejściu do tego problemu w medycynie konwencjonalnej i integracyjnej. Medycyna konwencjonalna zajmuje się objawami, podając środki przeczyszczające, podczas gdy medycyna integracyjna koncentruje się na usunięciu głównej przyczyny, aby w ten sposób uniknąć poważniejszych problemów medycznych w przyszłości. 

Przyczyna: 

Niewłaściwa dieta, z przewagą żywności wysoko przetworzonej, dań typu fast-food, pokarmów z wysoką zawartością tłuszczów, cukru i soli jest najbardziej istotną przyczyną zaparć. Inne przyczyny to brak ruchu, wady postawy, zaburzenia emocjonalne i niepokój, zaburzenia równowagi autonomicznego układu nerwowego, wiele różnych leków i środków medycznych oraz niewłaściwe stosowanie środków przeczyszczających i lewatyw.Setki lekarstw pozostających w powszechnym użyciu, w tym antybiotyków, środków przeciwzapalnych, zwiotczających mięśnie,  przeciwbólowych, antydepresantów, leków przeciwpsychotycznych, obniżających ciśnienie, moczopędnych, soli żelaza i środków znieczulających przyczyniają się do powstawania zaparć.
Prawdopodobnie najważniejszą przyczyną zaparć jest brak błonnika w diecie. Czasopismo British Medical Journal opublikowało podsumowanie badań na ten temat, w którym stwierdza się, że “błonnik zwiększa masę stolca, zatrzymuje wodę i spełnia rolę pożywki dla mikroflory jelitowej”. Wszystkie te czynniki skracają czas przejścia i zmniejszają twardość solca oraz redukują ciśnienie wewnątrz okrężnicy. Pokarmy o odczynie kwaśnym, jak mięso, nabiał i cukier mogą zaburzyć funkcjonowanie jelita grubego, podczas gdy pokarmy zasadowe (warzywa i owoce) w sposób naturalny działają przeczyszczająco na przewód pokarmowy. 

Leczenie: 

Cztery podstawowe elementy leczenia to płyny, dieta, ćwiczenia fizyczne i redukcja stresu. Po 23 latach praktyki medycznej, gdybym miała dać jedną radę dla wszystkich moich pacjentów na pielęgnację zdrowia, zaleciłabym zwracanie uwagi na wypróżnianie, które powinno następować co najmniej raz, dwa razy dziennie. Wówczas żadna poważna choroba nie będzie mogła się rozwinąć. 

Dr. nauk med. Preeti Agrawal


Przepuszczalność jelitowa, a współczesne choroby –

Podejście Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TMCh) i współczesnej nauki.

Podczas ostatniej dekady, Dr. Li Jie (TCM Classic Research Institute, Holandia) i Dr. Qin Xiaofa (Uniwersytet Medyczny, New Jersey, USA) skupiali uwagę na literaturze klasycznej TMCh i współczesnych badaniach naukowych dotyczących relacji pomiędzy florą bakteryjną, przepuszczalnością jelitową a rozmaitymi chorobami dotykającymi współczesnego człowieka. Styl życia, a przede wszystkim stres, dieta, leki farmaceutyczne i żywność przemysłowa bezpośrednio lub pośrednio zaburzają równowagę ludzkiej flory jelitowej i zmieniają przepuszczalność bariery jelitowej. W następstwie tych procesów dochodzi do rozwoju rozmaitych chorób. Dane wskazują, że zachorowalność na współczesne choroby takie jak: choroby naczyń mózgu oraz serca, nowotwory, choroby metaboliczne, choroby autoimmunologiczne i innych w krajach rozwiniętych jest ściśle związana z zaburzeniami flory bakteryjnej i przepuszczalności jelitowej.Nowe teorie dotyczące wiromu sugerują ekologiczny układ równowagi pomiędzy florą jelitową a systemem regulującym układ odpornościowy. Korespondują one z klasyczną teorią TMCh dotyczącą Qi życiowej i Qi obronnej. Klasyczne teksty TMCh jasno podkreślają kluczową rolę jelita cienkiego i grubego w etiologii chorób. Klasyczne teorie TMCh i najnowsze badania naukowe wykażą ścisły związek pomiędzy zaburzeniami flory jelitowej a współczesnymi chorobami. Metody leczenia dostępne w medycynie alopatycznej są niewystarczające dla leczenia tych chorób. Patomechnizm, leczenie według zasad TMCh oraz metody utrzymywania równowagi flory bakteryjnej i profilaktyka chorób współczesnych zostanie omówiona podczas wykładu prof. Li na X Kongresie o diecie. 

Szybki kontakt
+
Wyślij!