Wzmacnianie odporności na jesień


Wszyscy doświadczamy bólu gardła, kataru, boleści i ogólnego rozbicia, które zapowiadają początek grypy lub przeziębienia. Inne znajome sygnały to kaszel, ból głowy i suche, bolące czy nadwrażliwe drogi oddechowe. Przeziębienie może wystąpić o każdej porze roku w przeciwieństwie do grypy, która rozwija się w epidemię późną jesienią i zimą.

Te obserwacje sugerują, że układ immunologiczny odgrywa zasadniczą rolę i zależy od trybu życia, diety, stresu i innych czynników. Zdrowa dieta może pomóc uniknąć powstania braku równowagi i toksyczności w naszym ciele co prowadzi do rozwoju różnych chorób, wliczając przeziębienie i grypę. Zaleca się unikanie pokarmów, które prowadzą do osłabienia układu immunologicznego, w szczególności prostych cukrów, które jak udowodniono upośledzają funkcję białych krwinek.  Dlatego też na jesień przygotowaliśmy zestaw 3 warsztatów kulinarnych podczas, których dowiesz się jakie cenne właściwości mają kiszonki, poznasz tajniki rozgrzewającej kuchni roślinnej.

Terminy:

29.09 SOBOTA godz. 11.00-13.30 Kuchnie świata w słoiku-prosty sposób na zdrowie

20.10 SOBOTA godz. 13.00-16.00 Rozgrzewająca kuchnia roślinna

Jesień to czas, w którym warto przygotować nie tylko swoje spiżarnie na długie zimowe wieczory, ale również to moment, w którym należałoby zaopatrzyć się w aromatyczne przyprawy, które nie tylko nadadzą wyjątkowego smaku, ale przede wszystkim wspomogą procesy trawienia i przyswajania wartości odżywczych oraz rozgrzeją Nasze ciała po pierwszych przymrozkach, przygotowując je tym samym do mroźnej zimy. Umiejętnie zastosowane przyprawy to klucz do pysznych i zdrowych dań roślinnej kuchni. Wychodząc na przeciw wszystkim, którzy chcieliby właściwie stosować przyprawy zapraszamy na warsztat, podczas którego rozwiejemy niejasności dotyczące zastosowania ziół w kuchni roślinnej. Skupimy się tym razem na przepisach rozgrzewających i przygotujemy typowo jesienny, rozgrzewający obiad.

Przygotujemy:

Zupa: Jarmużowa z batatem

Danie: Dyniowy dahl, ryż w kurkumie, korzeń pietruszki w cytrynowo-imbirowym aromacie

Deser: Karmelizowana gruszka pod pierzyną

Kompot: Korzenne jabłko

 

23.11 PIĄTEK godz. 14.00-17.00 Białko roślinne-sztuka trawienia i przyswajania

Czytaj więcej


Słowa „lepiej zapobiegać niż leczyć” są szczególne znaczące dla przeziębienia i grypy gdyż prawie ponad połowa społeczeństwo co roku, jesienią cierpi z ich powodu. My chcemy pokazać sposoby na jesienna profilaktykę z wykorzystaniem baniek chińskich, moksy oraz su dżok.  Zapraszamy an cykl 3 warsztatów ze wzmacniania odporności u dzieci i dorosłych.

Terminy:

28.09 PIĄTEK Bańki

13.10 SOBOTA Su dżok

23.11 PIĄTEK Moksa

 

Czytaj więcej

Wzmacnianie odporności na jesień
Oceń ten artykuł

FreshMail.pl